Teknoloji

Mercedes de Ücretli Abonelik Sistemi Çıkarıyor!

Aylık yahut yıllık belirli fiyatlar karşılığında hizmetler almamızı sağlayan abonelik sistemleri günümüzde epeyce tanınan. O denli ki birçok kesimde bu üslup sistemlerin yer almaya başladığını görüyoruz. Bunlardan biri de otomotiv sanayisi. Alamn araba devi BMW, geçtiğimiz aylarda ısıtmalı koltuklar için bu usul bir hizmetini açıklamıştı. Ayrıyeten Honda da benzeri bir atakla karşımıza çıkmıştı.

Arabalara o kadar para verdikten sonra daha fazla fiyat ödememizi gerektiren bu sistemler hâliyle birçok tartışmaya neden olmuştu. Bu bahiste farklı görüşler gelmeye devam ederken artık ise araba deyince akla gelen birinci markalardan olan Mercedes-Benz’in de bu türlü bir adım atacağı açıklandı.

Mercedes, yıllık 1200 dolar karşılığında araçların 0’dan 100’e daha süratli çıkmasını sağlayacak

Alman araba üreticisi, ABD’de bir çevrim içi abonelik sistemi başlatacağını duyurdu. Buna nazaran kullanıcılar, yıllık 1200 dolar (22.355 TL) ödeyerek araçlarının daha süratli kalkış yapmasını sağlayabilecek. Biraz daha açacak olursak muhakkak arabalar için kullanıma sunulacak bu hizmetle birlikte araçlar, 0’dan 100 kilometreye bir saniye daha hızlı ulaşabilecek.

Şu an için diğer ülkede sunulmayacağı belirtilen abonelik sisteminin ABD’deki EQE 350 ve EQS 450 modellerinde yer alacağı belirtildi. Ayrıyeten bu modellerin SUV versiyonlarında da abonelik sistemini göreceğimiz aktarıldı. Yeni hizmetle birlikte olağanda 6,2 saniyede 0’dan 100 kilometreye ulaşabilen araçlar, yaklaşık olarak 5,2 saniyede bunu başarabilecek. Bu da performansta %20 civarında bir artışa tekabül ediyor.

Mercedes-Benz, ABD’deye gelecek yeni hizmetin ‘yakında’ sunulacağını belirtirken kesin bir tarih vermekten kaçındı.

Otomobil şirketleri neden abonelik sistemlerine yönelmeye başladı?

Son vakitlerde araba üreticilerinin abonelik sistemlerini artırdığını görüyoruz. Pekala neden bu usul adımlar atıyorlar? Bunlardan araba araştırmaları yürüten J.D Power’dan Kristin Kolodge’a nazaran bunun bir sebebi, şirketlerin müşterilerle uzun vadeli bir ilgi yaratmaya çalışarak bir ‘marka sadakati’ oluşturmak istemesi olabilir.

Bunun yanı sıra şirketlerin bu sistemler yardımıyla daha fazla kâr etmenin bir yolunu bulduğunu da söylemek mümkün. Gelecekte daha az bakım gerektiren elektrikli arabalar yaygınlaşacağından, insanların klasik arabalara nazaran servislere daha az gideceğini varsayım edebiliyoruz. Bu durumun yararları düşürmesi de şirketlerin kaybedilen gelirler için aboneliklere yönelmeye başlamasının bir nedeni olabilir.

Ayrıca, AlixPartner isimli danışmanlık firmasında otomotiv ve endüstriyel çalışmalar yürüten Mark Wakefield’ın Business Insider’a verdiği bir demeçte firmaların üretim için bu stil ataklar yapıyor olabileceğini gösteriyor. Wakefield’a nazaran araba üreticileri, daha tek tip spesifikasyonlara yönelerek üretimi kolaylaştırabilir. Arabaların sahipleri ise kendi istedikleri özellikleri muhakkak fiyatlar karşılığında bu halde sonradan ekleyebilir.

Tüm bunların, Tesla’nın öncülük ettiği yazılım güncellemeleri nedeniyle olduğunu da ekleyebiliriz. Artık günümüzde araçların internete daha bağlı olması, üreticilerin uzaktan güncellemeler yaparak araçlara yeni şeyler eklemelerine imkan tanıyor. Durum bu türlü olunca abonelik sistemleri de yaygınlaşıyor. Business Insider’a nazaran GM, Ford, Stellantis üzere firmalar, 2030’a kadar aylık aboneliklerden 20 milyar dolarlık bir gelir elde etmeyi planlıyor.

Bu sistemin arabaların geleceğinde nasıl bir yer edineceğini önümüzdeki yıllarda göreceğiz. Lakin, tüketicilerin hâlihazırda yüklü ölçüde para ödedikleri araçlara ekstra fiyat ödemekten pek de memnun olmayacağını belirtmemiz yanlış olmaz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu