Haber

Psikolog Tutku Damla Topaloğlu’ndan okula dönüşte yaşanan uyum sorunlarına karşı 5 öneri

Psikolog Tutku Damla Topaloğlu, yarıyıl tatilinden sonra öğrencilerin uyum sorunu yaşayabileceğini söyledi. Tatille birlikte değişen rutinlerin eski düzenine dönmesinin zaman alabileceğini belirten Topaloğlu, “Öğrenciler okula, derslere, öğretmenlere ve arkadaşlara alıştıkça yeni bir uyum süreci yaşayabilir. Bu durum normaldir, ve sorun çözülemez değil.” 5 aktif teklif yapıldı.

Acıbadem Şehir Hastanesi Uzman Klinik Psikolog Tutku Damla Topaloğlu, 2023/2024 eğitim-öğretim yılının ikinci dönemi başlarken velilerin dikkatini “okula uyum” konusuna çekti. Topaloğlu, “İlk dönem boyunca yoğun bir şekilde çalışan, ilk dönem sınavlarını ve sorumluluklarını tamamlayan öğrenciler, yarıyıl tatilinin gelmesiyle kısa bir ara vererek dinlendiler. Öğrenciler bu tatil dönemini geride bırakırken, bazı olumsuzluklar yaşayabilirler. Tekrar okula uyum sağlamada bazı zorluklar yaşanıyor. Bu durum son derece normal. “Öyle olduğu da unutulmamalıdır” dedi.

“Ayrıca öfke nöbetleri geçirdikleri de görülüyor.”

Çocuklar en azından tatil sırasında daha geç yatıp daha geç kalkmış olabilirler; Kahvaltı ve yemek saatlerinin bile değişmiş olabileceğini belirten Topaloğlu, şöyle konuştu:

“Çocukların tatillerle birlikte değişen eski rutinlerine dönmeleri zaman alabilir. Yani tatil rutininden okul rutinine dönmeleri ve okula alışmaları bir adaptasyon süreci alabilir, dersler, öğretmenler ve arkadaşlar. Ayrıca ikinci dönemin başlamasıyla birlikte öğrenciler tekrar yavaş bir tempoya gireceklerini bilmeli; sınavlar, derslere ve başarılı olmaya dair bir miktar kaygıyı da beraberinde getirebilir. Okula giderken bu geçiş sürecinde zaman zaman üzgün, kaygılı ya da öfkeli hissedebilirler, ayrıca sinirlilik, ağlama krizleri ve öfke nöbetleri de yaşayabilirler. Çoğu zaman okula dönüş döneminde çocuklar ebeveynleriyle daha yakın temasa geçerler. ihtiyaç duyar veya daha içine kapanık ve sessiz hale gelir. Ayrıca okula gitmek istememek, bazı fiziksel ağrılardan bahsetmek ya da okula gitmemek için pazarlık yapmak gibi ailelerin nasıl davranacaklarına karar vermekte zorlanabilecekleri durumlar da olabilir.”

Topaloğlu’ndan ebeveynlere öneriler

Öte yandan Psikolog Topaloğlu, çocukları okula dönmekte zorluk çeken veya uyum sorunu yaşayan ebeveynlerin bu sorunu aşmalarına yardımcı olmak amacıyla şu önerilerde bulundu:

“Sorunun kaynağını belirleyin: Öncelikle çocuğun neyle zorluk çektiğini anlamak, onu bu durum hakkında konuşmaya teşvik etmek ve duygularını anlamak için çaba sarf etmek çok önemli.

Sorunu analiz etmeye odaklanın: Çoğu zaman okula dönmekten korkan çocuklar, bu korkuyla nasıl baş edecekleri konusunda bir fikre sahip olmayabilir veya bu sorunu aşabilecekleri inancına sahip olmayabilir. Onların duygularını anlıyorsunuz; Çocuklara güvenebilecekleri güçlü yanlarının olduğunu ve süreci yönetemedikleri bir noktada sorunu aşabileceklerini hatırlatmak çözüme odaklanmaları açısından destekleyici olacaktır.

Okulun olumlu yönleri hakkında konuşun: Okula giderken sizi neyin heyecanlandırdığını sormak, arkadaşlarınızla birlikte olmanın keyifli olabileceğini belirtmek, okulda yapabileceğiniz ilginizi çekebilecek etkinliklerden bahsetmek, olumsuz duyguların yerine olumlu duyguları koymak sizi rahatlatabilir. ayrıca yardım et.

Kendi davranışınızda dengeli olun: Çocukların olaylara bakış açısını belirleyen önemli bir unsurun ebeveynlerin tutum ve davranışları olduğu bilinmelidir. Öncelikle ebeveyn rahatlayıp sürece ilişkin duygu, niyet ve davranışlarını kontrol edebildiğinde çocukların kendilerini daha güvende hissedip daha sakin ve özgüvenli bir şekilde sürece uyum sağlayabileceklerini kendinize hatırlatmanız çok önemli.

Çocuğun fiziksel ve ruhsal ihtiyaçlarına dikkat edin: Çocuğun yeterli uyku, yeterli beslenme, yeterli öz bakım gibi fizyolojik ihtiyaçlarının karşılanmasının yanı sıra; “Çocuğun duygu ve düşünceleri, koşulsuz kabul/sevgi ve temas ihtiyacı dahil olmak üzere psikolojik ihtiyaçlarının karşılanmasına dikkat edilmesi, çocuğun okula dönüş kaygısı ve uyum sorunları üzerinde olumlu etki yaratacaktır.” – İZMİR

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu