Haber

3 bin 700 lira maaş alan emekli vatandaş: “Doğal gaz yakmıyorum, ot ve çöple yemek yapıyorum.

HABER: GÜLARA SUBAŞI / KAMERA: UMUT DOĞAN

Emekliler, yaşam maliyeti, zamlar ve enflasyon karşısında eriyen ücretlerden muzdaripti. 2021 Tüm Emekliler Sendikası’nın Ankara’daki eylemine katılan bir emekli, 3 bin 700 lira emekli maaşı aldığını belirterek, “Ben doğalgaz yakmıyorum, dışarıdan topladığım otlarla su ısıtıyorum. Çocuklara banyo yaptırırım, yemek yaparım, evde lamba yakmam, çünkü elektrik parası olacak, ben bu parayla kiracıyım, 500 lira, kalan parayla yiyecek alamam. iki çocuğum okusun oğlum bu yıl okulu bıraktı işe gidiyor kızım da Eskişehir’de okuyor çarşıda çalışıyor bu refah mı huzur mu bu mutluluk mu? türkiyeBana ‘daki memnuniyeti gösterin, o memnuniyetten bir modül alalım’ dedi.

2021 Tüm Emekliler Sendikası dün Ankara Ulus Meydanı’nda “Emekliler İnsanca Yaşamak İstiyor” sloganıyla basın açıklaması yaptı. Açıklamaya katılan emekliler, ANKA’dan duydukları üzüntüyü dile getirdi. HaberlerAjansına söyledi.

“DOĞAL GAZ YAKMIYORUM, OT İLE YEMEK YAPIYORUM. BU MEMNUNİYET Mİ? TÜRKİYE’DEKİ MUTLULUĞU GÖSTER BİZ DE O MUTLULUKTAN BİR PARÇA ALABİLİRİZ”

3 bin 700 lira maaş aldığını belirten emekli vatandaş, şunları söyledi:

“En düşük emekli maaşı 7 bin 500 lira. 7 bin 500’de bu 3 bin 700 lira ne oluyor? Hadi düşük olsun en az 5 bin lira çünkü ben babamdan aldım. Hangi doğalgazı kullanayım?” Bu maaşla yakarım yüzde 25 bedava.İnanın ben doğalgaz yakmıyorum, dışarıdan topladığım otlarla sobada su ısıtıyorum, o kadar da çocukları yıkatıyorum. yemekleri ot ve çöplerle yapıyorum.dışarıdan topladığım odun ve mobilya atıklarıyla yemek yapıyorum.evde lamba yakmıyorum elektrik gidiyor çünkü elektrik parası gelecek bu parayla bir kira ödüyorum bin 500 lira.inşallah sahibimden fazla artmaz.kalan parayla ekmek alamam.iki çocuğumu okutturuyorum.adalet mi bu demokrasi mi analiz dedikleri bu mu? kimseyi mağdur etmeyin. Kimi aldattın? Yüzde 51’i kandırarak hakkımı almadınız mı, iki yetimimin hakkını yemediniz mi? Oğlum Gazi Üniversitesi son sınıfta, bu yıl okulu bırakıp işe gidiyor.” Kızım da Eskişehir Osman Gazi Üniversitesi İktisat bölümünde okuyor. derslerine bile uyum sağlar büyük şirketler puan düşük diye staj yapmaz bu mu refah bu huzur mu bu memnuniyet bu mu? türkiyeBana ‘daki mutluluğu göster, biz de o mutluluktan bir parça alalım.”

“TÜİK SAYISI İLE HİÇ BİR ARADA EŞLEŞMEDİĞİM ALIŞVERİŞ MARKETLERİ”

Eyleme katılan bir başka vatandaş ise şunları söyledi:

“Şu anda maalesef bir beklentimiz yok. Emekli maaşımın her sene erdiğini biliyorum. Çünkü TÜİK ile alışveriş yaptığım marketlerin rakamları birbirine hiç uymuyor. TÜİK rakamlarının hiçbir inandırıcılığı yok. Milli gelir.” zam eklenmez, kimsenin bize lütufta bulunacağı bir fiyat da değildir, diğer tüm medeni, gelişmiş ülkelerde olduğu gibi devlet emekliler birliğinin yanında oturur, ona göre ne kadar maaş alacağımızı masada kararlaştırırız. ‘Emekli Sendikaları Statüsü Kanunu’ çıkmadan önce emeklileri temsilen bir masaya oturup hakkımızı aradıktan sonra bu vahim tablonun değişmeyeceğini biliyoruz.Her yıl açık veriyor ve ne yazık ki bu bütçe açığını kapatmaya çalışıyoruz. içtiğimiz çaydan şekere, kullandığımız her şeye kadar bizden dolaylı vergilerle… Anayasa ‘sosyal devlet’ dese de uygulamaların hiçbir şekilde sosyal devlete uymadığını yaşıyoruz. örgütsüzlük Sizin aracılığınızla tüm emeklileri örgütlenmeye, bir sendika çatısı altında toplanmaya, kollektif olarak hakkımızı aramaya davet ediyorum.”

“NİNELERİMİZE PARA VERMİYORUZ”

Sendika üyesi bir vatandaş şunları söyledi:

“2006’da emekli oldum ve o zamandan beri emek harcıyorum. ‘Uyum Yasası’ çıksın istiyorum. Dövizin yükseldiği bu dönemlerde çok zor koşullarda yaşıyoruz. Torunlarımıza harçlık veremiyoruz, hiçbir yere gidemiyoruz ne köyümüze ne de şehrimize gidemiyoruz türkiye hiçbir şekilde tatil yapamıyoruz zaten avrupayı da düşünemiyoruz emeklilere gerekli hakların verilsin istiyoruz. Ne gerekiyorsa hep birlikte mücadele edeceğiz. Sesimiz duyulana kadar haklarımız için mücadele edeceğiz, asla vazgeçmeyeceğiz. Emeklilerin en iyi şekilde, insanca yaşaması için mücadele edeceğiz.”

“‘AVRUPA BİZDEN KEYİF ALDI’ NEDİR, BİZ DE BİRAZ KEYİF ALACAĞIZ”

Bir başka sendika üyesi vatandaş ise şu ifadeleri kullandı:

“EMEKLİ HEMŞİRE DEĞİL, TECRÜBESİYLE BU ÜLKEYE GİDEBİLECEK BÖLÜMDÜR”

Tüketici Hakları Derneği Çankaya Şube Başkanı Şirzat Mugan şunları söyledi:

“Seçim vaatlerinde aklını kullanan siyasetçiler emeklileri seçimden sonra unutuyor. Biz yıllardır biliyoruz ki memleketimiz emeklilere sahip çıkmıyor. Emekli zavallı değil, emekli kambur değil, emekli emekli.” bu ülkenin mihenk taşıdır.tecrübesi,bilgisi ve birikimiyle bu ülkede taraf olacak emekli bakanlığıdır.taban fiyatı 50 bin lira yapın paranın alım gücü olmaz o zaman taban fiyatın değeri olmaz piyasa denetimi yoksa sorun sıkı denetim paranın alım gücünü sağlamak enflasyonu düşürmek şu duruma bakın asgari 8 bin 500 lira ama konut kirası 13-15 bin lira .Kaç kişi çalışıyor, kaç emekli maaşı yetiyor ki sığınabileceği bir ev alsın ki aslında almak hayaldi.Eskiden emekliler varken en azından yerli araba ya da araba alabiliyorlardı. gecekondu, şimdi yapabilirler. Hayal bile kurmuyoruz. Son dönemlerde finans sektörünün kredi kesmeye başladığını, özellikle emeklinin kendi maaşını aldığı bankaların emekliye kredi vermemeye başladığını gördük. Peki bunu kim kontrol edecek? Kapıcıdan mühendise her kesimden insan var burada. Önerileri dikkate alınmayacaktır. Ben ithal yöneticilerle bu ülkenin ekonomisinin düzeleceğine inanmıyorum. Gençliğimizde Türkiye Cumhuriyeti tarımda kendi kendine yeten 7 ülkeden biriydi ve biz okullarımızda yerli malı haftalarını kutlar ve bu bilinci verirdik. Ama şimdi yerli malımız var mı? Mercimek özellikle Tarım Kredi Kooperatifi piyasalarında satılıyor, altına bakarsanız Kanada, Çin’den geliyor. Yazıklar olsun bu ülkeye. Bu ülkenin emeklileri bunu hak etmiyor.”

Kaynak: ANKA / Güncel

haber-camliyayla.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Çayyolu Evden Eve Nakliyat
Başa dön tuşu