ABD, 2050 yılına kadar en büyük iklim borçlusu ülke olacak
PEKİN, 8 Haziran (Xinhua) — Amerika Birleşik Devletleri, 2050 yılına kadar en fazla karbondioksit emisyonu seviyesinden sorumlu olan en büyük borçlu ülke olmaya hazırlanıyor.
Nature Sustainability bilim dergisinde Pazartesi günü yayınlanan bir makalede, Küresel Kuzey ülkeleri iklim bozulmasından “ezici bir şekilde sorumlu” ve iklim hedeflerine ulaşılmasını sağlamak için 2050 yılına kadar 170 trilyon dolara kadar tazminat ödemek zorunda kalabilirler.
Andrew Fanning liderliğindeki bir grup araştırmacı tarafından ortaya atılan tazminat önerisi, yüksek emisyona sahip ülkelerin düşük emisyonlu ülkelere “atmosfer kullanımı ve iklime bağlı zarar” için ödemesi gereken parayı hesaplamayı amaçlıyor.
Leeds Üniversitesi’nde misafir araştırma görevlisi ve Oxford’daki Donut Ekonomik Hareket Laboratuvarı’nda araştırma ve veri analizi başkanı olan Fanning, sonuçların, düşük emisyonlu ülkeler arasında yalnızca ABD’nin yaklaşık 80 trilyon dolar ile en büyük ülke olduğunu gösterdiğini söyledi. Hindistan ve Çin. İklim borcu olduğunu söyledi.
Araştırma, “Karbon bütçelerinin tüketiminden tüm ülkeler eşit derecede sorumlu değil; bazı ülkeler bu krize diğerlerinden daha fazla katkıda bulunuyor” dedi.
Buna rağmen gelişmiş ülkelerin gelişmekte olan ülkelere mali ve teknik destek sağlama konusunda pasif kaldıkları ve dedikleri gibi yıllık 100 milyar dolarlık fonu sağlamadıkları belirtildi.